به گزارش روابط عمومی موسسه آموزش عالی حوزوی امام رضا علیه السلام در این نشست علمی که با حضور موسسه امام رضا علیه السلام برگزار گردید ابتدا حجت السلام کلباسی مدیر مرکز تخصصی مهدویت حوزه علمیه قم با محوریت کارکردهای اماکن زیارتی در تعمیق فرهنگ مهدویت و انتظار به بحث پرداختند. ایشان بیان کردند امامت از اصول مکتب شیعه هست و این نکته کاملا منطبق بر آیات قرآن کریم هست. اماکن مبارکه مانند یک موزه فرهنگی میباشد و در خاطرات مردم تا سالها به یاد میماند. در ادامه ایشان به بیان نقش گذشتگان در حفظ جایگاه اماکن متبرکه پرداختند. امروزه شرایط بسیار تغییر کرده اما اماکن متبرکه جایگاه و نقش خود را هنوز حفظ کرده است. در ادامه ایشان فرمودند که اماکن متبرکه در واقع وام دار امامت هستند و به عنوان نمونه حضرت معصومه (س) کاملاً در خط امام حرکت کرده است. در آخر بیان کردند امامت بدون مهدویت ابتر است و اماکن متربکه باید خود را هر چه بیشتر به موضوع مهدویت پیوند دهد.
در ادامه این نشست حجت السلام دکتر بهروزی لک عضو هیئت علمی دانشگاه باقرالعلوم علیه السلام و استاد موسسه آموزش عالی حوزوی امام رضا علیه السلام به موضوع راهبرد تعمیق نقش آفرینی اماکن زیارتی در زمینه سازی ظهور پرداختند.
ایشان بیان کردند دوران ۲۵۰ ساله ائمه ادامه راه نبوت را پیش گرفت و در این دوران درخشان ۲۵۰ ساله به یک خودگردانی و آمادگی برای عصر ظهور رسیدیم. ایشان بیان کردند که دوران غیبت ما دوران زمستان و منفی غیبت نیست. ما در دوران غیبت یک درجه به دوران موعود حرکت کردیم. ما در عصر غیبت استقلال و بی نیازی از حدیث نداریم و نیاز به هدایت داریم و در حال حاضر که دسترسی به امام معصوم امکان پذیر نیست حکومت ولایت فقیه این کار را انجام داده است.
دکتر بهروزی لک در ادامه بیان کردند در دوران غیبت ما چهار راهبرد و وظیفه بر عهده داریم. اولین راهبرد ما احیای نام امام است که باید نام و یاد امام زنده شود. دومین راهبرد ما وظیفه و تصدی جامعه به نیابت از امام معصوم است. سومین وظیفه ما این است که در این دوران از جامعه مهدوی الگو بداری کنیم و آخرین راهبرد ما آماده سازی و زمینه سازی ظهور امام است.
ایشان ادامه دادند اماکن متربکه و مذهبی هم کاملاً این راهبردها را مطرح میکند به عنوان مثال در آن باید نام و یاد امام احیا شود. تصدی آن توسط تولیت صورت میگیرد و فرهنگ مهدویت و انتظار در این اماکن باید جا بیفتد.
در نهایت حجت السلام دکتر چراغی عضو هیئت علمی جامعه شناسی موسسه امام خمینی(ره) به موضوع نقش اماکن زیارتی در جلوگیری از آسیبها و چالشهای فرهنگ مهدویت پرداختند.
ایشان بیان کردند در شهرهایی که از اماکن متبرکه و امام زادگان کمتری برخوردارند مشاهده میشود که از آسیبهای اجتماعی و آسیبهای مهدویت بیشتری برخوردارند. در ادامه ایشان تبیین به آسیبهای مهدویت و راهکارهای جلوگیری از آن پرداختند. ایشان نقش حمایتی و نظارتی حرمها و اماکن مذهبی را در این مورد بسیار مهم دانستند که نباید از آن غافل شد.