رئیس مؤسسه آموزش عالی حوزوی امام رضا علیهالسلام:
اگر بخواهیم در تحلیل سرآمد شویم، باید در میدان کنشگری سواد و نگاه اجتماعی خود را تقویت کنیم.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، حجت الاسلام والمسلمین دکتر شمس الله مریجی، رئیس مؤسسه آموزش عالی امام رضا علیهالسلام در نشست هماندیشی کنشگران حوزوی و شناخت مسائل اجتماعی که به همت مرکز مطالعات راهبردی خبرگزاری تسنیم در قم برگزار شد، با اشاره به جایگاه شناخت مسائل و پدیدههای اجتماعی گفت: امروزه در جریان انبوه خبررسانی زندگی میکنیم؛ آنچه در این میان جای کار دارد و بسیار مهم و کلیدی محسوب میشود «تحلیل» است. یک خبر و رویداد در یک جایی متوقف میشود؛ اما تحلیلگری و تحلیل داشتن مثل مسائل معنوی است که نقطه انتهایی برای آن متصور نیست.
استاد تمام دانشگاه باقرالعلوم علیهالسلام افزود: سلاح و ابزار تحلیلگر، «دید اجتماعی» اوست؛ چون پدیدههای اجتماعی ذو ابعاد هستند و هرچه دسترسی به ابعاد بیشتر باشد، تحلیل واقعیتر میشود. امام راحل از آن افرادی بود که دید اجتماعی بسیار وسیعی داشت.
وی با اشاره به این که هر نویسنده و اهل رسانهای در مسیر تحلیلگری، ذوق و گرایشی دارد، ابراز کرد: هر چند ذوق سیاسی، امنیتی، اجتماعی، حقوقی در تحلیل دادهها دخیل هستند، اما داشتن دید اجتماعی سبب میشود آن ذوق صیقل داده شود.
رئیس مرکز آموزش عالی امام رضا علیهالسلام تصریح کرد: در آمریکا رتبه اول منزلت اجتماعی برای قضات است، در کشور ما زمانی پزشکان بالاترین منزلت اجتماعی را داشتند و در اوایل انقلاب هم روحانیان بودند. در اینکه چرا در آمریکا قضات، بالاترین منزلت را دارا هستند، دلایل مختلفی گفتهاند. کسی که زاویه دید اجتماعی دارد، معتقد است به دلیل وفور جرم و جنایت در آمریکا همه به قضات احترام میگذارند، چه بسا شاید روزگاری سر و کارشان به آنها بیفتد.
استاد حوزه و دانشگاه افزود: کسی که دید اجتماعی دارد، پدیدههای اجتماعی را بهتر میفهمد، حتی وقتی فیلم و سریال هم میبیند متفاوتتر و البته گستردهتر از کسانی میبیند که نگاه اجتماعی محدودی به پدیدهها دارند.
آقای دکتر مریجی با طرح این سؤال که چگونه میتوانیم به تحلیل مسائل بپردازیم، گفت: امروز در فرایند تحلیل با مشکل روبهرو هستیم، هرچند دادهها و اخبار زیاد هستند؛ اما اگر بخواهیم در تحلیل سرآمد شویم، باید در میدان کنشگری سواد و نگاه اجتماعی خود را تقویت کنیم.
وی در ادامه با توجه به این نکته که رهبر انقلاب اسلامی به مسائل جامعه و عرصه بین الملل اشراف دارند، خاطرنشان کرد: تحلیلها و سخنرانیهای رهبر معظم انقلاب اسلامی دقیق و جامع است، به اعتراف مقامات امنیتی دشمنان نظام اسلامی، رهبر انقلاب با یک سخنرانی، ساعتها برنامهریزی آنها را به هم میریزند به خاطر آن است که تحلیلهای ایشان ذوابعاد است.
رئیس سابق دانشگاه باقرالعلوم علیهالسلام گفت: نبود وسعت زاویه دید اجتماعی باعث آسیب به فعالیتهای کنشگران رسانهای میشود. ما برای ضریب دادن به نفوذ تحلیل خود، باید در تحلیل نگاه شبکهای و دید اجتماعی وسیعی داشته باشیم. جنس تحلیلهای رهبر انقلاب فراتر از جنس سایر تحلیلها است.
وی ادامه داد: با آموزش میشود آسیب تک بعدی دیدن موضوعات و پدیدههای اجتماعی را برطرف کرد. همچنین داشتن سیر مطالعات اجتماعی در این عرصه بسیار کمک کننده است.
حجت الاسلام مریجی با تقسیمبندی نگاه اجتماعی به ایستا و پویا گفت: باید تلاش کنیم جزئیات بیشتری را در نظر بگیریم تا تحلیل بهتری ارائه دهیم و به جای داشتن نگاهی ایستا به پدیدهها، نگاهی پویا داشته باشیم و در عین توجه داشتن به جزئیات، نگاهی کلنگر هم به آن موضوع و پدیده داشته باشیم.
ایشان در پاسخ به درخواست یکی از حاضران برای معرفی منابع جامعهشناختی گفت: مطالعه چند کتاب جامعهشناسی همچون جامعهشناسی گیدنز، مبانی جامعه شناسی و آناتومی جامعه آقای رفیعپور و توسعه و تضاد این نویسنده برای مطالعه خوب هستند. این منابع میتوانند در زمینه جامعهشناختی به شما وسعت نظر بدهد.
وی در پاسخ به این که زیست اجتماعی چقدر میتواند در داشتن دید اجتماعی یاریگر یک نویسنده رسانهای باشد، گفت: تجربه زیست اجتماعی سرمایه گرانبهایی است که مطالعات کتابخانهای جبران نمیتواند جای آن را بگیرد. از ویژگیهای رهبر معظم انقلاب هم همین ارتباط گسترده ایشان با اقشار مختلف و متنوع مردم است.
رییس مرکز آموزش عالی امام رضا علیهالسلام در پاسخ به سؤال یکی از نویسندگان که سردرگمی برخی طلاب در تحلیل مسائل و پدیدههای سیاسی و اجتماعی را چگونه میتوان درمان کرد، گفت: باید به کار جمعی پرداخت، باید قرارگاه داشت، نمیتوان به صورت فردی کار را پیش برد؛ شایسته است در این زمینه کار گروهی و هماندیشیها تقویت شود و به تشکیل و توسعه انجمنهای علمی اندیشید.
گفتنی است، نخستین نشست هماندیشی کنشگران حوزوی به همت خبرگزاری تسنیم و با حضور اعضای تحریریه مدرسه اندیشه ورز رحا و کانون فرهنگی تبلیغی مداد الفضلاء، شامگاه سوم دی در قم برگزار شد.